Sippie Poppensetje

IMG_2412 instagram.jpg

Een aantal dagen geleden maakte ik dit setje voor de Baby Born pop (43 cm). Omdat er via Facebook zo enthousiast op werd gereageerd wil ik graag het patroontje met jullie delen.

Houdt er rekening mee dat het shirtje niet super gemakkelijk aan gaat en dat bij jonge kindjes waarschijnlijk een volwassene moet helpen bij het aankleden.

Benodigdheden
– DOWNLOAD HIER HET PATROONTJE
Zeer rekbare stof zoals tricot
– En natuurlijk ook garen, stofschaar, spelden etc…
– Naaimachine (en eventueel een lockmachine)


Patroon
– Naadwaarde WEL inbegrepen (6 mm). Wanneer je dit te weinig vind kun je zelf extra naadwaarde toevoegen.
– Print het patroon op 100%, gebruik het controlevakje om te controleren of dat het patroon op het juiste formaat is uitgeprint.

Stof  knippen
Knip alle patroondelen waar 2x opstaat gespiegeld van elkaar uit. Dit kun je het beste doen door de stof dubbel te vouwen en de patroondelen zo in een keer uit te knippen. De heupboord en het halsboordje hoeven maar 1x geknipt te worden.

Welke steek te gebruiken?
Omdat er met een rekbare stof gewerkt wordt raadt ik je aan om op de naaimachine een stretchsteek te gebruiken of een kleine zigzag. Voor de afwerking van de naden aan de binnenzijde kun je dan een grotere zigzag gebruiken.

TIP! Wil je een meer uitgebreide uitleg wat betreft het broekje? Bekijk dan eens de tutorial van de Dex Pants

BROEKJE

IMG_2665.JPG

Stap 1 – Voor- en achterzijde aan elkaar

Naai van de voorzijde de linker-en rechterpijp aan elkaar. Doe dit door ze in het midden aan elkaar te stikken (zie foto hieronder). Doe dit vervolgens ook bij de achterzijde.

Nu kunnen we de voor- en achterzijde aan elkaar gaan zetten. Leg de stof met de goede kanten op elkaar. Naai eerst de naden aan de buitenzijde van de pijpen. Vervolgens naai je ook de binnenbeennaad dicht.

Stap 2 – Boordjes

Nu gaan we de boordjes aan de pijpen naaien. Knip de boorden zoals aangegeven op het patroon (dus 2x en op de stofvouw). Vouw de boordjes dubbel met de goede kanten naar elkaar en naai ze dicht. Vouw ze vervolgens voor de helft naar beneden zodat de naad niet meer zichtbaar is. Nu kun je ze al rekkend vastzetten aan de broekspijp, zorg hierbij dat de naad van het boordje gelijk is met de binnenbeennaad.

Stap 3 – Heupboord

Zet vervolgens op het heupboordje vast op de manier zoals hierboven beschreven. Houdt daarbij de naad van het boordje aan de achterzijde van het broekje. Het broekje is nu af!

SHIRTJE

IMG_2664.jpg

Stap 1 – mouwtjes

Omdat het mouwtje erg smal is zomen we hem eerst om. Doe dit door de mouw op het smalste stuk naar binen te slaan en vast te zetten met een stretch steek of zigzag.

Stap 2 – schoudernaad

Naai nu de schouders aan elkaar vast. Doe dit door het voor- en achterpand met de goede zijden op elkaar te leggen.

Stap 3 – Ruffles

Naai nu met een grote rechte steek langs de ronde kan van de ruffles. Trek aan de garen zodat de stof gaat rimpelen. Rimpel tot de gewenste lengte. Leg nu de ruffles (met de goede kant van het stof omlaag) langs de mouwinzet. Positioneer ze en zet ze vast met spelden. Zet vervolgens de ruffles aan de schouders vast met een zigzag.

Stap 4 – mouw inzetten

Naai nu de mouw aan de mouwinzet. Draai vervolgens het shirtje binnenste buiten en naai de buitenste naden van het shirtje nu dicht. Begin hierbij aan de mouwen. Op die manier zorg je dat de mouwtjes netjes aansluiten.

Stap 5 – halsboordje

Knip het boordje zoals aangegeven op het patroon. Vouw het boordje dubbel met de goede kanten naar elkaar en naai het dicht. Vouw de stof vervolgens voor de helft naar beneden zodat de naad niet meer zichtbaar is. Nu kun je het boordje al rekkend vastzetten.

Naamloos-1.jpg

Stap 6 – omzomen

Zoom tot slot de onderzijde van het shirtje om op de gewenste lengte. Nu is ook het shirtje af!

LET OP!

Ik heb heel wat tijd gestoken in het ontwerpen en uitwerken van de patroontjes en de tutorial. Ik vind het heel erg leuk om met jullie te delen. Maar ik kan het niet waarderen als mijn patroon gebruikt wordt voor commerciële doeleinden (oftewel, je mag geen geld verdienen aan mijn gratis patroon. I will hunt you down 😉)

Wil je je creatie delen?<<<@missessippie op instagram of gebruik #sippiepoppensetje om je creatie met mij te delen.

Liefs, Mireille<<<<
gt;