Gratis naaipatroon – Dex Pants

free pattern Insta 2.jpgResultaat collage.jpg

Daar is hij dan, het gratis patroontje van de Dex Pants! Deze joggingbroek maakte ik voor mijn zoontje Dex en wil ik graag met jullie delen. Heb je nog tips, vragen, op- of aanmerkingen aan de hand van dit patroontje? Mail mij dan via missessippie@gmail.com of stuur mij een berichtje via instagram.

Pasvorm
De broek heeft van boven een baggy fit en de broekspijpen zijn wat smaller. De broek valt wat klein. Dus als je twijfelt tussen 2 maten. Neem dan de grootste.

Getest
Deze dames hebben voor mij het patroontje getest. Daarvoor mijn hartelijk dank! Enkele dames zijn nog bezig, deze worden later aan het lijstje toegevoegd 😉
Marleen / Ge(s)tikt by… / Joke  / Linda / Marie-Paule / Nadine / Beata /
On and off bij Judith / Shirley / Plus 2 is 5

resultaat-collage.jpg


Benodigdheden
DOWNLOAD HIER HET PATROONTJE
– Rekbare stof zoals sweater of french terry
– Elastiek van 3,5 cm breed
– Koordje
– En natuurlijk ook garen, stofschaar, spelden etc…
– Naaimachine (en eventueel een lockmachine)

Hoeveel stof heb je nodig (breedte 140cm)?
– Maat 92, 45 cm
– Maat 98, 50 cm
– Maat 104, 55 cm
– Maat 110/116, 65 cm
– Maat 116/122, 70 cm
– Maat 128, 75 cm

01.jpg

Tip 1
Dit is een basispatroon waar je heel veel variaties op kunt maken! Zo kun je zakken toevoegen, er een korte broek van maken of siernaden aan toevoegen op de knieën. Laat je fantasie de vrije loop 😉

Tip 2
Ik heb een tutorial gemaakt over hoe je een bikerpants van de Dex Pants kun maken. Bekijk de tutorial hier


Patroon
– Naadwaarde niet inbegrepen
– Print het patroon op 100%, gebruik het controlevakje om te controleren of dat het patroon op het juiste formaat is uitgeprint.
– Plak alle patroondelen aan elkaar d.m.v. plakband en knip ze uit.


Stof  knippen
Knip alle patroondelen waar 2x opstaat gespiegeld van elkaar uit. Dit kun je het beste doen door de stof dubbel te vouwen en de patroondelen zo in een keer uit te knippen. De heupboord hoeft maar 1x geknipt te worden.


Welke steek te gebruiken?
Omdat er met een rekbare stof gewerkt wordt raadt ik je aan om op de naaimachine een stretchsteek te gebruiken of een kleine zigzag. Voor de afwerking van de naden aan de binnenzijde kun je dan een grotere zigzag gebruiken.

02.1.jpg

Stap 1 – Voor- en achterzijde aan elkaar

Naai van de voorzijde de linker-en rechterpijp aan elkaar. Doe dit door ze in het midden aan elkaar te stikken (zie foto hieronder). Strijk vervolgens de naad plat aan de binnenzijde en stik het vervolgens nog eens door met een stretchsteek op ongeveer 5 mm. Doe dit vervolgens ook bij de achterzijde.

Nu kunnen we de voor- en achterzijde aan elkaar gaan zetten. Leg de stof met de goede kanten op elkaar. Naai eerst de naden aan de binnenzijde van de pijpen (binnenbeennaad). Tot slot zorg je dat de bovenkant aan de buitenzijde op elkaar aansluit en naai je de buitenzijden ook aan elkaar.

Keer de stof nu weer met de goede kant naar buiten. Het begint nu al echt op een broek te lijken!

Naamloos-2.1.jpg

09.1.jpg

Mocht het zo zijn dat de onderzijde van de pijpen niet gelijk is, knip ze dan recht af.

Stap 2 – Boordjes

Nu gaan we de boordjes aan de pijpen naaien. Knip de boorden zoals aangegeven op het patroon (dus 2x en op de stofvouw). Vouw de boordjes dubbel met de goede kanten naar elkaar en naai ze dicht. Vouw ze vervolgens voor de helft naar beneden zodat de naad niet meer zichtbaar is. Nu kun je ze al rekkend vastzetten aan de broekspijp, zorg hierbij dat de naad van het boordje gelijk is met de binnenbeennaad.

Naamloos-4.jpg

15.jpg16.jpg17.jpg

Stap 3 – Siergulp

Gezien mijn liefde voor details heb ik ook een siergulp toegevoegd aan het broekje. Teken eerst de gulp af op het broekje. Naai deze lijn vervolgens op het broekje. Ik heb 2x een stretchsteek op ongeveer een halve cm van elkaar genaaid. Je kunt dit denk ik ook heel goed doen met een tweelingnaald of een mooie siersteek.

18.jpg

19.jpg

Stap 4 – Last but not least

Tot slot moet er nog een heupboord op. Knip de stof zoals aangegeven op het patroon. Markeer vervolgens het midden en geef daarnaast ook nog een markering op 1,5 cm aan beide zijden (let op, niet te dicht aan de onderzijde! Want daar moet nog genaaid worden). Maak nu 2 knoopsgaten links en rechts van het midden.

Naamloos-6.jpg22.jpg

Naai vervolgens de heupband dicht op de zelfde wijze als de boordjes van de pijpen en speld hem vast aan het broekje. Zorg hierbij dat het midden van het boord (die je zojuist gemarkeerd hebt) overeenkomt met het midden van de voorzijde van de broek. Naai hem al rekkend vast. Hou wel een opening voor het elastiek.

Rijg nu het elastiek d.m.v. een veiligsheidsspeld door het broekje. Voor de breedte kun je een bestaande broek als referentie nemen of je kindje opmeten. Naai tot slot het broekje weer dicht en werk hem af met een zigzag of overlock.

Naamloos 7.jpg

De stiksel die is ontstaan bij het aannaaien van de heupboord kun je nog eens doorstikken, let erop dat het stiksel naar beneden geslagen is bij het vastnaaien. (Je naait het stiksel dus op ongeveer 5 mm van de onderzijde van het boord op het broekje vast).

Naai vervolgens de heupband op ongeveer 1 cm van boven en onder ook nog door, rek hierbij de heupband. Je stikt hierbij dus door het elastiek heen. Als allerlaatst mag nu het koordje door de broek heen en is hij klaar!

25.jpg

26.jpg27.jpg

IMG_3733.jpg

Heel veel plezier met je broekje! 


LET OP!

Ik heb heel wat tijd gestoken in het ontwerpen en uitwerken van dit broekje het de tutorial. Ik vind het heel erg leuk om met jullie te delen. Maar ik kan het niet waarderen als mijn patroon gebruikt wordt voor commerciële doeleinden (oftewel, je mag geen geld verdienen aan mijn gratis patroon).


Wil je je creatie delen?

Ik vind het geweldig om werk te zien gemaakt van mijn patroontje. Tag @missessippie op instagram of gebruik #dexpants  om je creatie met mij te delen.

Liefs, Mireille

 

66 gedachtes over “Gratis naaipatroon – Dex Pants

    • Heel leuk! Ik heb er zelf ook een korte broek van gemaakt in zomersweat. Mijn zoontje wilde hem niet meer uit. Helaas werkt het weer alleen nog niet echt mee 😉 Benieuwd naar het resultaat!
      Liefs, Mireille

      Like

  1. ik wil ook graag deze dexpants maken voor mijn kleinzoon, nu heb ik getekend op maat 116, maar de heupboord is er niet in deze maat, op welke lijn kan ik nu best afgaan?? die van 110 of die van 122?

    Like

    • Zit die er niet in? Dan zou ik dan eens na moeten kijken. Dat zou dan een foutje zijn! Voor nu zou je eventueel tussen 110 en 122 in kunnen gaan zitten? Als er rek zit in het stofje zou ik voor 110 gaan. 122 zal te groot zijn. Succes!

      Like

    • Eerlijk gezegd kan dat 2 kanten op. Heb ze wel gezien in tricot en die waren echt ontzettend mooie maar het kan ook een beetje pyjama-achtig uitpakken. Ligt aan het atof wn de details denk ik 😊

      Like

  2. Vol goeie moed ben ook ik begonnen aan de biker langs. Ik vond het voorbeen nogal smal. En zo heb ik ook problrmen ondervonden bij het uneen steken. Binnenbeennaad voorpand was veel korter dan achter middenbeennaad achterpand. Het is mij uiteindelijk toch gelukt maar de broekspijpen draaien toch naar 1 kant. Wou mijn mindere ervaring toch es delen Was leuk om te doen en zal in sweaterstof wel heel goed uitvallen. Dankjewel voor dit patroon. Ik probeer het nog wel es opnieuw 😊

    Like

    • He moeite! Bedankt voor je reactie. Jammer dat het niet helemaal verliep zoals verwacht. Het klopt dat de voorzijde smaller is. De achterzijde compenseert dit. Als het goed is komen de naden redelijk gelijk uit. Is natuurlijk lastiger wanneer je een bikerpants maakt (omdat je het patroontje dan aanpast). Mag ik vragen of dat je naadwaarde tussen de stukken van de voorzijde hebt toegevoegd? Dus tussen de bovenzijde, de kniestukken en de onderzijde? Hopelijk bevalt een eventuele volgende versie beter 😉

      Like

    • Je kunt het verschil tussen de maten in de breedte – en de lengte – opmeten. Ik weet uit mijn hoofd de afmetingen niet, maar dat kan in de breedte bijvoorbeeld 2cm zijn en in de lengte 5cm. Dan teken je deze afmetingen extra aan het broekje. Hopelijk kun je ermee uit te voeten.

      Groetjes, Mireille

      Like

      • Bedankt Mireille, het vergroten is goed gelukt dankzij je advies. Ben nu bezig met in elkaar zetten en ben benieuwd naar het resultaat! Groetjes Wendy

        Geliked door 1 persoon

  3. een heel leuk patroontje, ‘k ga hem maken van stretch denim in maat 98. kun je mij vertellen op welke hoogte de pijpen doorgeknipt moeten worden voor de kniestukken, ‘k heb nl. geen kinderkleding in huis en kan niks nameten.
    groetjes, Janet

    Like

  4. hoi hoi, wat een leuk patroon. valt het kruis heel laag? ik wil de broek graag maken als pyjama broek dus wil ik in de taille band elastiek doen ipv een koord kan dit? En welke tailleband neem ik het beste voor maat 116 want deze is niet getekend. Als de Hulp piet de pyjama’s af heeft gaat ze de broek in originele versie maken als heerlijke stoere broek 🙂

    Like

    • He Diana (Hulp Piet), kruis valt inderdaad een beetje laag, maar niet storend om te spelen ofzo. Er zit inderdaad een fout in echt patroon en 116 mist qua tailleband. Als je zeker wilt zijn van een goede maat zou ik adviseren om de omvang van het genaaide broekje even op te meten en dat aan te houden. Als je toch liever gebruik maakt van het patroon en een goed rekkende stof gebruikt kun je waarschijnlijk wel de omvang van 110 gebruiken. Succes met het maken van de pyjama’s! Laat je even weten of het is gelukt?

      Like

  5. Dlaczego wewnętrzna linia przodu jest którsza od lini wewnętrznej tyłu? Dlaczego dół tylu jest prosty a przodu po ukosie. W twoim tutorialu po wycięciu elementow z materiału tego nie ma czy to równasz?

    Like

      • Ik probeerde het via internet te vertalen, niet veel wijzer geworden denk ik…

        Waarom is de binnenste frontlijn degene die de achterkant van de binnenlijn is? Waarom de onderkant van de rug recht is en de voorkant diagonaal. In je zelfstudie, na het verwijderen van de elementen uit het materiaal, nietwaar?

        Like

  6. This is exactally what I was looking for, thanks!!! But I have a question and I hope you can help me:I am not familiar with this type of size, can you help me indicate how would the USA sizes be?

    Like

    • He Jeniffer! Glad you like it! Size 92 is size 2y, size 98 is 3y… going upto 128 wich is a size 8y. The sizes I use corresponds with the height of the child in cm. The fit is a bit small, if you hesitate between size, pick the bigger one :-). Are you on instagram? I would love to see the results!

      Geliked door 1 persoon

    • He Marijke! Nee nog niet. Maar hoop hem in de komende maanden wel uit te brengen. Ik wil het patroon nog eens goed onder de loep nemen en ook in grotere maten gaan maken. Maar het kost wel tijd. Dus heb even geduld 😉

      Like

  7. Ik heb de dexpants ook gemaakt, ik vind hem onderaan echt super zitten maar bij de billen is het een gigantische zak, dus enorm baggy!
    Moet ik het patroon kleiner nemen en de lengt verlengen?

    Like

  8. Super patroon, dank je wel. 4 kleinzoons, dus ik ben helemaal blij en wacht op je patroon met grote maten.
    Ik ga proberen om ook korte broeken te maken met zakken, nog een tip waar ik de juiste maten van steek zakken kan vinden?

    Like

  9. Heel hartelijk bedankt! Ik ben nog maar net begonnen met naaien. Ik heb een paar simpele babykleertjes genaaid en de dex pants is mijn eerste grotere project. Ik heb er gelijk bikerpants van gemaakt. Mijn 9 jarige die erg kritisch is op kleding wilde de broek na het passen niet meer uittrekken.

    Echt super bedankt! Het was erg leuk naaien.

    Like

  10. Ik wil hét broekje in maat 80 naaien die ik op je plaatje zie maar dat patroon is een ander model meer voor lange jongens. Waar vind ik dat patroontje
    Groetjes Marionne

    Like

  11. Dankjewel voor je patroon. Binnenkort word ik oma en dit leek me een heerlijk broekje om als eerste eens te gaan maken.( lange tijd niet veel genaaid op de machine). De beschrijving is echt super. Veel 😮 ja’s van vergeten dingen😁😁😁

    Geliked door 1 persoon

  12. Goedemorgen, heel erg bedankt voor dit patroon. Ik heb hem al uitgeknipt op een vrolijk robot stofje, maar twijfel over de zakken: in de naad, met een opening op het voorpand of een kangaroo zak. Heeft iemand miss voorbeeldje? groeten

    Like

  13. Prachtig patroon! Ik gebruik voor de tailleband een combinatie van koord en elastiek. Ik naai het koordje 10 cm naar beide kanten van middenvoor op het elastiek vast. Je kunt het dan gebruiken om de wijdte te beïnvloeden, maar het elastiek aan de achterkant is nog steeds rekbaar, zodat ze het koordje niet los hoeven te maken om de broek naar beneden te doen.wel zo makkelijk….
    Groet,
    Janneke den Hertog

    Like

  14. Hallo!
    Wat een tof patroon!
    Ik wil graag dit patroon gebruiken voor mijn zoontje, maatje 80.
    Maar ik zie dat het pas vanaf maat 92 begint.
    Maar ik wil de broek graag met spijkerstof maken, denk je dat dit mogelijk is?
    Of zou maat 92 passen omdat ik een andere stof gebruik die minder stretcht? Ik ben nog maar een beginner, dus je patroon inkorten ofzo vind ik lastig.
    Groetjes!

    Like

    • Hé Aukje! Ik zou als ik jou was eens een passend broekje op het patroon leggen. Het achterpand is breder dan het voorpand. Maar je zou wel kunnen kijken hoe de lengte is. Wellicht zou je de breedte aan kunnen houden (eventueel zonder extra naadwaarde). En eventueel geen boord aan de onderkant, maar gewoon omzomen? Zit er rek in de stof?

      Like

  15. Hoi, Wat een superleuk patroon! Ontzettend bedankt! Heb mijn eerste versie bijna af. Lekker dikke jogging, voor deze winterse dagen. Maar nu weigert mijn lockmachine (Lewenstein 700 de) goed door die 3 lagen joggingstof van de boorden te gaan. Krijg lusjes en knappende draden etc. Iemand nog tips voor locker instellingen om dit mooie broekje tot een goed eindresultaat te brengen? Tot dusver alleen met french terry genaaid, dat ging redelijk. Groetjes, Marga

    Like

  16. Buenos dias, que lindo joggins para los nenes, no puedo bajar el patron, habra posibilidad que me lo mandes? gracias

    Like

  17. Wat een super leuk patroon
    Alleen past onze zoon deze niet meer en hij wil graag weer deze broeken aan hij heeft nu onder tussen 146/152 is deze ook ergens te krijgen?? Ik hoop het zo deze is echt super leuk

    Like

Plaats een reactie